Antypka doskonałe sadzonki na żywopłot – cena od 0,40 zł do 1 zł/szt.
Kilka słów o roślinie.
Antypka (Cerasus mahaleb) wiśnia wonna, jest to drzewo, które jako dzikorosnące pochodzi z Azji zachodniej i środkowej. Dzikorosnące drzewo tworzy gęstą, kulistą koronę, ubraną w ciemnozielone jajowate, lekko pomarszczone liście, które zakończone są drobnymi ząbkami. Antypka kwitnie na biało tworząc gęste kiście kwiatostanów koloru białego. Posiada drobne owoce koloru czarnego, które wielkością są zbliżone do rozmiaru pestki wiśni. Antypka jest to drzewo silnie rosnące, odporne na mróz o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze sprawdzające się w czasie suszy z uwagi na głęboki system korzeniowy.
Przydatność w szkółkarstwie.
Antypka w branży szkółkarskiej jest podkładką generatywną stosowaną pod czereśnie i wiśnie. Roślina ma silny i głęboki system korzeniowy i nie wytwarza odrostów korzeniowych. Jej największą zaletą jest duża odporność na choroby, szkodniki, mróz i suszę, ponadto ma niewielkie wymagania glebowe. Dzięki badaniom selekcyjnym, które były prowadzone w wielu krajach udało się wyhodować kilka odmian (klonów) o pożądanych właściwościach, do których zalicza się gatunki „popiel” i „piast”. Właśnie te ostatnie klony antypki, tj. „popiel” i „piast” są wykorzystywane w przemyśle szkółkarskim jako podkładka karłowa pod wiśnie i czereśnie.
Przydatność w ogrodnictwie.
Antypka jest także używana jako roślina na żywopłot, ponadto jest sadzona w parkach jako krzew ozdobny. Żywopłot z antypki w okresie wegetacji posiada ciemnozielone, jajowate, grube, błyszczące lekko pomarszczone liście. Dzięki licznie wypuszczanym pędom, roślina doskonale nadaje się na żywopłoty, tworząc gęsty mur bez prześwitów. Jeżeli żywopłot z antypki jest są mocno cięty, roślina nie kwitnie, a co za tym idzie nie owocuje.
Ciekawostki
Antypka jako drewno była używana na cybuchy do fajek, uchwyty do lasek, stosowana jako materiał na ozdobne pudełka. W Turcji i krajach południowo-wschodniej Europy jest także uprawiana jako roślina przyprawowa, zwłaszcza jej nasiona, które po wysuszeniu i zmiażdżeniu stanowią aromatyczną przyprawę stosowaną w cukiernictwie, która przypomina gorzkie migdały połączone z wiśnią. Ja osobiście polecam drewno antypki do wędzenia kiełbas, dzięki temu kiełbaska nabiera bardzo ciekawego i niepowtarzalnego aromatu.